Taimne aed

Ühine pimekatk

Jänese pimeala on seotud hamstri alamperekondade perekonnaga. See näriline levib enamikus Ida-Euroopas ja Aasias. Võite kohtuda temaga Kasahstanis, Usbekistanis, Türkmenistanis, Kõrgõzstanis, Ukrainas, Lääne-Siberi Euroopa osa lõunaosas. Lisaks hõlmab see elupaik Afganistani, Mongooliat, Hiina põhjapiirkonda. Native keskkond on stepp, kõrb ja pool-kõrbes.

Välimus

Pikkus kasvab kuni 10-13 cm, kaaluga 60-70 g. Naised on meestest mõnevõrra suuremad. Saba on lühike, kehal on kiilukujuline kuju, millel on lame pea ja lühike kael. Eesmised jäsemed on lihaselised ja tugevalt arenenud. Karusnahk on lühike, pehme ja paks. Selle värvus varieerub helepruunist peaaegu mustani. Kõhu karusnahk on tume ja sellel on beež. Jäsemed on paljad ja roosad. Selle liigi esindajad on kohanenud maapinnaga. Kaevake suured lõikehambad.

Aretus

Reproduktsiooniperiood on märts-oktoober. Rasedus kestab 3 nädalat. Iga emane toob aastas 3-4 pesakonda. Ühes sugukonnas on 2 kuni 4 poisid. Nad kasvavad kiiresti ja saavad kuue kuu pärast suguküpseks.

Käitumine ja toitumine

Liikide esindajad on ööpäevased loomad ja on aktiivsed kogu päeva vältel. Põudade ja talveperioodi jooksul väheneb aktiivsus, kuid talveunerežiimi ei ole. Väike gobush on hästi kohandunud kontinentaalse kliima muutustega, mis tulenevad keha termoregulatsioonist. Need närilised elavad kuni 10 inimese rühmas. Sellised rühmad koosnevad täiskasvanud loomade paarist ja ühest või kahest noorest pesakonnast.

Enamik aega veedavad loomad lõhes. Tegemist on tervikliku maa-aluste läbipääsude süsteemiga, kus kasvavad ja toituvad kaamerad, mille sügavus on kuni 4 meetrit maapinnast. Maa-aluste läbipääsude pikkus võib ulatuda 100 meetri kaugusele. Söödakambrites ladustatud toiduvarud on arvutatud kilogrammides. Kääbus on maapinnal äärmiselt haruldane. See juhtub tavaliselt uute piirkondade juurde liikumisel. Sellistes olukordades katavad loomad 800 meetrit.

Toit on juured, sibulad, mugulad, mahlakad risoomid. Liikide esindajad kahjustavad inimesi, sest nad söövad meloneid ja kõrvitsasid, aiataimi ja lutsernisaaki. Samal ajal lõdvendavad nad pinnast ja rikastavad seda orgaanilise ainega. Selle populatsiooni suurus on muutuv. Seda piiravad nakkushaigused, parasiidid, külmad talved ja kevadvett.

Elupaik

Ühine pimedus elab Venemaa Euroopa osa lõunaosas, Kasahstanis, Trans-Urali, Kesk-Aasia ja Tuva lõunapoolsetes piirkondades. See loom on tavaline steppides, metsa-steppides, kõrbetes ja poolpõrandates. Steppide tsoonides elab pehme maa ja rikkaliku, mitmekülgse rohukattega piirkondades tavaline beebikohvik. Seda leidub harva peopesas ja koirohi-rohu steppides. Metsa-steppide tsoonides leidub see neitsi maadel, haava ja kase niitude servadel. Poolpõrandates ja kõrbetes elab see liivade, kiviste, kergelt kaldus alade ja jõe orgude vahel, mõnikord solonetsis. Eriti arvukalt tavalisi lapsehobuseid jalamile.

Põhimõtteliselt sööb tavaline beebivähk isa taime maa-aluseid osi - juured, sibulad ja mugulad, samuti taimestik, ussid, putukad. Enamik eelistab toita iirist, küüslauk, sibulat, tulpe. Samuti on loomal võime hoida toitu, mida ta paigutab oma kodu lähedale spetsiaalsetesse orudesse. Varud on väikesed - need võivad olla mõned juured või mugulad.

Eluviis

Ühise dustri tegevus avaldub õhtul, pärastlõunal ja hommikul. Eriti harva ilmub pinnale. See ehitab üsna pikki keerulise struktuuri. Aukude südamik on üks põhirada, mille pikkus ulatub kuni saja meetri kaugusele ja sügavus on kümme kuni nelikümmend sentimeetrit. Sellest väljapoole ulatuvad külgsuunalised muljetavaldava pikkusega kakskümmend viiskümmend meetrit. Mõned neist lõpevad surnud otstes, teine ​​osa pinna külge ja on mõeldud kaevatud maa väljavõtmiseks. Kogu vahekäigu ümber on näha ebatavalise poolkuu kujuga vaiad. Peamine eluruum - nn "korpuse kamber" asub 70-50 cm sügavusel ja on täidetud sibulate ja juurte koorega. Samuti lahkuvad sellest kõrvalised lõigud, millest osa loom kogub oma varud. Üldiselt toovad naised terve aasta jooksul kolm kuni neli pesakonda ja sugukond on tavaliselt kaks kuni neli noort. Tõug märtsist oktoobrini.

Ühine pimekahju kahjustab melonid ja kõrvitsad, aiataimed ja lutsernikultuurid. Samal ajal toob see kasu ka mulla lõdvendamisest, selle rikastamisest orgaaniliste ainetega ja selle augud soodustavad niiskuse ja õhu tungimist pinnasesse.

ÜKSIKASJALIKUD ANDMED

(lugu saidi väikestest kuulujuttudest, Igor Evstafiev)

Kes nägi õitsevat steppi varakevadel, kui see oli õitsevast noorest lehestikust veidi roheline, üks ilus päev “on täielikult muutunud, kaetud õitsevate scarlet tulpidega nagu veri langeb?

See on nii imeline koht, kus meie loo kangelane elab - tavaline pokaat. See hämmastav loom väldib päevavalgust ja veedab vabatahtlikult oma lühikese sajandi koopasse.

Praegu on tavaline beebi tuuleveski ikka veel meie riigi Euroopa ja Aasia osade steppides ja pool-kõrbetes. Mõnes kohas tungib see kõrbe ja metsa-steppi ning tõuseb mägedes ka 4000 m kõrgusele merepinnast.

Ühine beebi rästik on väike näriline, mille pikkus on 10-12 cm ja millel on lühike saba, kuni 1,5 cm. Keha värvus on halli-pruuni lisandiga hall ja värvus on ainult peas tumedamates toonides. Nagu ka teised maa-alune elu juhtivad loomad, on väikeste karusnahkade kõrvad tugevalt vähenenud väljaspool kõrvu, kuigi kõrv on hästi arenenud. Loomad peavad oma nägemist kasutama väga harva ja selle tulemusena on pimedate taga olev hl väga väike, andes neile nõrga näoga oma atraktiivseid nägusid. Sealt tuleb ilmselt nende vene nimi. Mõistusorganitest on ainult lõhn ja puudutus hästi arenenud, aidates leida tee ja toitu dungeons'i täielikus pimeduses.

Blind kaevab maapinnal mitmeid auke. Erinevalt teistest närilistest kasutavad nad ülemisi lõikehambi, mis on suunatud ettepoole ja alla, ja käpad kasutatakse ainult lahtise pinnase liigutamiseks.

Väikesed tuuleveskid teevad järk-järgult kuni 100 m pikkuse põhiraja, mis paikneb 10-40 cm sügavuses, kus asuvad taimede maa-alused osad, mis on nende loomade toiduks. Põhiliinist püstitasid töökad loomad külgseinad, mis lähevad külge mitu kümnet meetrit. Mõned neist lõpevad surnud otstes, teised tulevad pinna külge ja teenivad maapinda aukudest välja. Pinnal meenutavad need lunate-kujulised heited esmapilgul moolloomi. Selliste heitmete turustusvõimalused ei ole eristatavad, kuna need on alati maa peal.

Mõnevõrra sügavamal, maa all, poolteise meetri sügavuseni, tavaliselt 50-70 cm, korraldavad nad pesakambri, mis on vooderdatud sibulate, juurte ja muude taimejääkidega. Siin või selle läheduses kaevavad lapse lambakoerad mitmeid kurtide otorkovu, mida kasutatakse varude hoidmiseks. Blind voldis siin mõnede taimede maa-alused osad. Kuigi reservid ei ole suured ja koosnevad mitmest tosinast juurtest ja sibulast, kuid näljasel ajal on nad head abi.

Tavalise beebi-stalkeri toitumise aluseks on mahlakad maa-alused taimeosad. Lemmiktoit - iirise sibulad, tulbid, sibulad, küüslauk, teravilja risoomid. Pärast vihmausside, putukate või nende vastsete kohtumist on nad koheselt lõpetanud need, rikastades oma taimetoitlast valkudega.

Üldine beebi räpane on aktiivne aastaringselt ja isegi talvekuudel ei lakka oma jõulist tegevust. Vaatamata maa-alusele elustiilile on nad päevavalguses aktiivsemad.

Lapse lambakoerad tõmbavad varakevadest sügiseni, saades sel ajal kuni 3-4 põlvkonda. Naised oma pesas sünnitavad 2-5 poisi. Lapsed, kes üles kasvavad, ei jäta ema auku, vaid liiguvad ainult ühte kaugest otsast, kus nad hästi tõestavad. Nad ehitavad oma pesa ja panevad pidevalt uusi auke, pikendades vanu. Aja jooksul moodustub soodsateks elupaikadeks üsna keerukas läbipääsude ja maa-aluste galeriide süsteem, kus elab kuni kolmkümmend erinevat põlvkonda.

Üldine beebi rästik mõnedes piirkondades võib tuua ebaolulist kahju aia- ja melonikasvatustele, mitmeaastaste rohumaade kultuuridele. Mõned teadlased on täheldanud oma positiivset rolli mulla omaduste parandamisel, rikastades seda orgaaniliste ainetega, ning nende kaevamine aitab kaasa õhu ja niiskuse tungimisele pinnasesse.

Kus elab

Ühine pimedus elab Venemaa Euroopa osa lõunaosas, Kasahstanis, Trans-Urali lõunaosas, Kesk-Aasias ja ka Tuvas. See loom on tavaline steppides, metsa-steppides, kõrbetes ja poolpõrandates. Steppide tsoonides elab pehme maa ja rikkaliku, mitmekesise rohtukaitsega piirkondades tavaline beebikohvik. Metsa-stepi tsoonides eelistab ta neitsi maad, hoides haava ja kase metsade servas. Poolsaavutustes ja kõrbetes leidub looma liiva, kivise, kergelt kaldus alade ja jõe orude vahel, mõnikord solonetsis. Eriti arvukad tavalised beebi kitsed on jalamil.

Kuidas see välja näeb

Ühine beebi räpane on väike lühikese sabaga lühikesed närilised, mis viib maa-aluse elustiili. Keha pikkus on umbes 10–12 cm, karvkatte värv on helepruunist peaaegu mustani, kuid kõige sagedamini on hall-pruun, pea ja kõht on tumedad. Selle looma silmad on väikesed, aurusid ei ole.

Kasu ja kahju

Üldine pimekahjustus kahjustab peet, kartulit, aia- ja melonikasvatust, rikub viljapuude juure ja koort, kahjustab lutsernide põllukultuure ja rikub niisutuskanalite seinad.

Samal ajal toob see kasu ka mulla lõdvendamisest, selle rikastamisest orgaaniliste ainetega ja selle augud soodustavad niiskuse ja õhu tungimist pinnasesse. Aasta jooksul heidab üks loom pinnale pinnale kuni 3 m 3.

Väike pime: foto ja välimus

Väike on maa-alune imetaja hamstrite perekonnast.

See kaalub kuni 70 grammi ja pikkus kuni 13 cm. Saba on väga lühike - kuni 1,7 cm pikk, mis mõnikord näib, et see on täiesti puudulik.

Karv on pehme ja paks. Värvus selgest helekollasest toonist tumepruunini. Kui pimekarvaline tüdruk on heleda värviga, siis on peas kindlasti kindel tumeda tooni väike kork.

Värvivärv peaaegu ei erine tagant. Molting protsess toimub igal aastal, suurim intensiivsus toimub augustis. Naised on meestega sarnased.

Kõrvad puuduvad, silmad veidi väljaulatuvad, must. Igal käppal on 5 sõrme, mis ei ole kaetud karvaga. Jäljed on ümmargused.

Heleda pildiga galerii

Jaotumine ja paljunemine

Väike elab laia territooriumil, Krimmist ja Kaukaasiast kuni Altai steppidesse, samuti Kasahstanisse ja Kesk-Aasiasse.

Peamine elupaik - stepp, pool-kõrb, metsa-stepp. Võib asuda mägedesse kuni 4000 meetri kõrgusel, kus täheldatakse suurimaid populatsioone.

Ava mängimisel maa külmutamise aste ja lumekatte kõrgus - väikeses koguses lumega tõsised külmad võivad põhjustada looma surma.

Pidevates liivades ei ela lapse lambakoer.

Tavaliselt on selle elupaik loom. valib kohad, kus on murenev maa ja rikkalik taimkatte kate.

Väga harva võib leida sulgede rohu ja koirohi. Metsades eelistab ta haava ja kase niitude servi.

Mehed võivad ehitada 2-3 tunnelit, millest igaüks ühendab oma sisselaskesüsteemi emaste eluruumidega. Lapse lambakoerad kasvavad märtsist oktoobrini.

Naistel rasedus jätkub ligikaudu 3 nädalat. Iga aasta võib ilmuda 3-4 pesakonda 2-4 kuupmeetrit.

Tõenäosus paljuneda paljunemiseks toimub 1,5 kuu vanuselt.

Teiste näriliste eristusvõime

Peamised erinevused sarnastest närilistest on närilised:

  • Keskmise harja puudumine silmade vahelises ruumis
  • Kolmanda ülemise hamba mõlemal küljel on ainult kaks ümarat nurka,
  • Karusnahk on varieeruv - isegi samas tsoonis elavatel loomadel võib olla erinevad värvid.

Väike koer võib eristada mooli lööbest veidi väiksema suurusega ja rohkem nagu suur vole.

Väike pimedad pingviin erineb Afganistani omast kolju erineva struktuuriga, promethane-poolelt, lühikese saba juuresolekul.

Kahjuks mees-põllumajandustootjale ja võitlusviisid

Söögi ajal kahjustab põllukultuure - kartul, peet, lutserni ja puuvilla külvamine. Mai rikutakse noori puid, heidke juured ja koor, niisutuskanalite seinad, maa-hoidlad.

Põldudel ei ole massilisi kaitsemeetmeid tavaliselt on ühe tsooni loomade arv väike, et tuua põllumajanduskultuuridele suurt kahju.

Tõsiselt mõjutab asula vähendamist tavaline kündmine ja niisutamine.

Võitlus kahjurite vastu raskendab teda jäädavalt maa all. Tavaliselt kasutage sööta mürgiga (köögiviljad, lutsern, ristik), mis on paigutatud avatud lahtidesse.

Töötab hästi gaasimeetod. Kasutada võib modifitseeritud moolipüügivahendeid. Tahkel pinnasel on kõige tõhusam meetod regulaarne rohke jootmine.

Järeldus

Väike tüdruk - imetaja kahjurlevinud nii Venemaal kui ka Kesk-Aasia riikides.

Ta elab peamiselt maa all, kus ta ehitab pikka labürindi liikumist. Ta toidab taimede maa-aluses osas, sealhulgas põllukultuurid - kartul, peed ja teised.

Kõige efektiivsem meede pimedate vastu on põldude kündmine ja rikkalik kastmine.. Massikaitsemeetmeid ei tehta, kuna loomade arv on ühes piirkonnas väike.

Videol on visuaalne nägemine tavaline:

Underground vole

Välimus: kompaktne korpus maksimaalse pikkusega 10,5 cm, väikese pikkusega saba - ainult kaugus nina otsast looma saba põhjale.

Selja on tumehall, küljed on kergemad, kõht on sile hall. Saba värvus on pruunikas-hall üleval ja hall-valge.

Spread: Venemaa Euroopa osa. Eelistab lehtpuid, millel on rikkalikud põõsad.

Võimsus: sibulad, risoomid, putukad, tammetõrud, pähklid.

Aretus: kuni neli põlvkonda aastas, 4-6 poiste pesakonnas.

Omadused: Silmad ja kõrvad on väiksemad kui enamik perekonnaliikmeid, emastel on ainult 4 niplit, 5 pehmet padi oma tagajalgadel, settides palju läbipääsu.

Võimalik kahju põllumajandustootjatele: väike tammetõruga saak võib jätta metsikutest ja karudest ilma märkimisväärse koguse tavapärase toiduaine, mis võib viimast hoopis põllumajandusvaldkondi hävitada.

Brasiilia (akodoon)

Välimus: pikkus kuni 12 cm, hall karusnaha valge või pruuni alusvillaga, pikk saba.

Spread: Lõuna-Ameerika.

Võimsus: taimed (sõltuvalt toidutüübist, mida nad söövad).

Aretus: kaks korda aastas 4-5 poiste pesakonnad.

Omadused: Lõuna-Ameerika väikeste näriliste seas kõige levinumad liigid.

Võimalik kahju põllumajandustootjatele: seemnete hävitamine põllumajanduslikel põllukultuuridel, talviste kalavarude kahjustamine, mida ei töödelda.

Välimus: pea on ümardatud, keha on kompaktne, saba on 1/3 keha pikkusest, värv on rikas, kõrvad on väikesed, tagajalgade padjad on piklikud.

Spread: Venemaa Euroopa osa, Siber (Lääne-, keskosa), eelistab niidud, jõe lammid, servad, aiad, taimekasvatusalade harimata aladel, maatükkidel.

Võimsus: noor rohi, koor, võrsed, mõnikord putukad.

Aretus: seksuaalne küpsus ilmneb kuu / kahe saavutamisel 6 poegade pesakonnas (mõnikord 15), aasta jooksul kuni kolm järglast.

Omadused: elavad, ühinenud mitme paari ühisloomadega.

Võimalik kahju põllumajandustootjatele: koorega närimine võib põhjustada noorte puude surma, jõuda varudeni, mitte ainult osaliselt hävitada, vaid ka vähendada säilitamise kvaliteeti kahjustatud köögiviljad, mis võivad kaasa tuua mädanemise.

Kitsane kraniaal

Välimus: keha on palju suurem kui väike pea, kõrvad on hall-pruuni karusnahast peidetud. Värvi heledad lisandid karusnahast okkerist tumepruunini. Saba on pikk, keha pikkus - kuni 125 mm.

Spread: mägipiirkondade avatud alad, mägismaa, Kasahstan, Mongoolia keskosa, Baškiria, Hiina lõunapiirkonnad, Lääne-Urali piirkond, Amuri piirkond, Tien Shani piirkond.

VõimsusSedge, lehtpuu rohud, kaunviljad, noored võrsed, noorte puude koor.

Aretus: kuni viis pesakonda, millel on 5-7 poiss.

Omadused: nad suudavad otsida toitu 10 elupäeva jooksul, valmistudes talveks, valmistada lahtisi varusid.

Võimalik kahju põllumajandustootjatele: Vole võib hävitada vilju oma varude jaoks, kahjustada aeda.

Lame kolju

Välimus: Kõrvad hästi märgatavad, vuntsid kaua, karvane saba. Kogu suurus - kuni 125 mm. Kolju on tasane, laius on kaks korda kõrgem.

Interorbitaalne piirkond on depressioonis. Karusnahk on pikk, tuhkjas pruunikas värvitoonis. Kõht on kergem. Saba mustvalge, kollakas või valge.

Spread: eelistab asuda jõgede rannikuvööndis, soodes. Leitud Altai, Kasahhi mägismaa, Mongoolias.

Võimsus: rohtse, põõsaste taimede rohelised osad.

Aretus: kuni kolm pesakonda aastas 5-7 vasikaga.

Omadused: liikuv (võib hüpata ületada kuni 50 cm korraga, mis tõuseb samal ajal 40 cm kõrgusel maapinnast, teeb kuni 10 kg reservi aukus, mis asetatakse kivine alale, võib hakata täitma tühikuid kividega, kinnitades need väljaheitega.
Võimalik kahju põllumajandustootjatele: talvevarude vähesuse korral võib vole kahjustada rohelisi võrseid.

Siis näete fotol Brasiilia, tume, kitsast kolju, lame-kolju ja maa-alust piletit:

Võimalused võidelda ja kaitsta

Sisse tööstuslikul tasandil maapinnal näriliste vastu võitlemisel:

  • põldude põletamine pärast saagikoristust,
  • põllukultuuride pestitsiidide t
  • maa ja külgnevate kruntide ahistamine.

Ladustamiskohtades teraviljavarud, puuviljade kasutamine:

  • lõksud, ultraheli hirmutajad,
  • looduslike vaenlaste seisund (kassid, talud).

  • soov meelitada linde lindudele pesitseda põllumajandusmaa lähedal.

Voolid, nagu maja hiired, on armas olendid, mis ei saa mitte ainult oluliselt rikkuda toiduvarusid, vaid ka olla ohtlike, raskete infektsioonide kandjad.

Seega tuleks põllumeestele kohustuslikuks liigitada näriliste arvu kasvu piiramise ülesanne.

Loading...